25 juni 2012
19:30

Lira BK

Referat: Ohtana/Aapua FF - Lira BK

Ohtana/Aapua tar sin åttonde raka seger när man besegrar Lira hemma på Byavallen  med 3-1 (0-0)

Första halvlek är inledningsvis spelmässigt jämn även om det är OAFF som  skapar dom bästa lägena. I den 9:e minuten blir Adam Zingmark fint framspelad men skottet ur bra läge går en bra bit utanför. I den 14:e minuten  slår Magnus Jatko en hörna som Johan Svanlöv nickar stenhårt mot mål men en Lira-back räddar på mållinjen. Efter det tar OAFF över matchen alltmer och fortsätter skapa målchanser.  I den 27:e minuten växelspelar Pär Alapää med Adam men lobben från Pär går över målet. Fem minuter senare har Adam ett bra skottläge men åter går bollen utanför stolpen. Två minuter senare är det Johans tur att sumpa ett bra skottläge när han skjuter utanför. Vi går till paus med 0-0 ett resultat som inte speglar målchanserna i första halvlek.

Andra halvlek inleds riktigt bra från OAFF och i den 51:a minuten kommer bollen ut till Johan Svanlöv som helt överraskande drar till på volley från ca 25 meter och bollen går med raketfart upp i nättaket till 1-0. Tre minuter senare kommer OAFF i ett mönsteranfall där Adam spelar fram en löpande Pär vars inspel når Johannes Pekkari som vänder bort en försvarare men skottet går rakt på målisen, returen springer Danne Mäki in till 2-0, ett riktigt vackert fotbollsmål, kanske inte avslutningen som bara var snäppet vackrare än Peter Hanssons mål i EM mot Grekland 2008 som valdes till säsongens fulaste mål, men det var vilja bakom Dannes insats - bollen skulle bara in. Efter den rappa inledningen får Lira en jättechans i den 66:e minuten när man rullar upp OA-försvaret men skottet från straffpunkten går högt över. I den 71:a minuten slår Micke Krekula en utsökt boll mot en djupledslöpande Johannes Pekkari som sliter sig fri, målvakten räddar första skottet men returen kommer tillbaks till Borri som sätter 3-0. Fyra minuter senare reducerar Lira på straff till slutsiffrorna 3-1. Sista kvarten märker man att båda lagen är tagna av det tuffa tempot och OAFF kan relativt enkelt hålla undan och säkra segern.

Sett över 90 minuter är det en mycket bra div IV-match vi får bevittna på Byavallen fina gräsmatta. OAFF gör säsongens bästa match och dominerar stora delar av dessa 90 minuter, men man ser att Lira är ett riktigt bra lag och är inte ofarliga i sina anfallsförsök. I ett mycket bra OAFF gör hela laget förnämliga insatser där ingen faller ur ramen. Plussen idag går till Johannes Ylipää i målet som var hårsmånen från att ta straffen och vars utsparkar håller högsta klass. I den mycket jämna backlinjen där alla fyra var suveränt bra går det extra plusset till Micke Krekula vars vänsterfot kan smeka fram riktigt läckra passningar. Mittfältet jobbade hårt och rullade boll riktigt fint. Plusset går till Johan Svanlöv vars volleyskott, som gav viktiga 1-0, var en godbit man inte ser särskilt ofta. Framåt var det också jämna bra insatser men jag plussar lite extra för Johannes Pekkari som gjorde ett mål och assisterade till tvåan.

Domaren Oscar Johansson gjorde en bra första halvlek, kom fel i andra där några gula kort föreföll tveksamma.